Què és el Rugby lliga o Rugby XIII

Darrerament hem fet algun post parlant dels partits jugats pels Dragons Catalans a l’Engage SuperLeague referint-nos que és la millor competició de Rugby Lliga o Rugby XIII. Però, què és això del rugby lliga o rugby XIII? És diferent del rugby union o rugby XV? Tenen alguna cosa en comú? Doncs aquí us en fem un petit resum.

L’escissió de 1895 i els dos Codis del Rugby

 A la Catalunya del sud dels Pirineus es coneix i es juga a rugby, sense més. És el rugby union o rugby a XV. La modalitat a la que juguen els Dragons és el Lliga o rugby XIII que, fins èpoques recents, era desconegut en el nostre territori. Avui, amb l’esforç de jugadors de quinze que no veuen incompatibilitat per practicar els dos codis i amb l’ajut i empenta dels amics del nord i de la Plataforma Pro Seleccions Catalanes, el tretze ja ha deixat de ser una raresa i, per acabar-ho d’arrodonir, l’Associació Catalana de Rugby Lliga és membre de la federació europea i ja competeix oficialment malgrat que, encara la seva inexistència a l’estat espanyol, els seus dirigents, els del Consejo Superior de Deportes, ja fa temps que fan la guitza. Això sí, no fan política. Això només la fem nosaltres.

 Reprenem la història. Són esports diferents però amb origen comú. Malgrat que hi antecedents de jocs amb la pilota a la mà, donem per bona, també creiem en el caga tió, la història que situa el naixement d’aquest esport a l’any 1823 quan un estudiant anglès, William Webb Ellis, va agafar amb la mà la pilota durant un partit de futbol quees jugava ala Rugby School.

 Al 1839 ja es jugava a la Universitat de Cambridge i a l’any 1843 es va crear el primer club: el Guy’s Hospital Rugby Football Club.

 No va ser fins el gener de l’any 1871 que es va fundar la Rugby Football Union (RFU) en un restaurant londinenc i es va establir el primer reglament, jugant-se el primer partit internacional entre Anglaterra i Escòcia amb vint jugadors per equip el 27 de març del mateix any a Edimburg.

 El rugby cada cop tenia més adeptes. Inicialment, els seus jugadors no solament no eren professionals sinó que fins i tot estava absolutament prohibit que els clubs els hi paguessin res. Al sud d’Anglaterra, amb practicants de famílies benestants, es defensava l’esperit del amateurisme. Els seus jugadors podien compatibilitzar estudis i esport. En canvi, els jugadors del nord, d’origen treballador i humil, havien de compaginar la pràctica del rugby amb la seva feina. Les condicions de treball a les acaballes del segle XIX eren força precàries. Una lesió comportava la manca d’ingressos durant el temps que s’estava de baixa quan no la pèrdua del lloc de treball.

 En el congrés de la RFU de l’any 1893 els clubs del nord van proposar que es retribuís als jugadors pel temps que no dedicaven a la seva feina i per les despeses mèdiques ocasionades per la pràctica del rugby. La proposta va ser rebutjada. El 29 d’agost de 1895, al George Hotel de la ciutat d’Huddersfield, vint clubs dels comtats nord anglesos de Yorkshire i Lancashire van acordar abandonar la RFU i van crear la Nothern Rugby Football Union que temps després adoptaria el nom de Rugby Football League. Mai més es van tornar a retrobar. Des d’aleshores el rugby té dos codis, el tretzista i el quinzista.

 Durant uns anys els escindits van seguir jugant amb 15 jugadors per equip sobre el camp. A l’any 1906 va canviar algunes regles del rugby jugat fins aquell moment sent, la més transcendent, la de suprimir dos terceres línees i jugar només 13 jugadors per equip. Amb el temps va desaparèixer el servei de toc (touche), es va autoritzar mantenir la pilota després del placatge amb l’obligació de passar-la cap enrere amb el taló, la melé es va deixar de disputar, encara que no hi ha cap norma que ho indiqui, quedant a la pràctica per reordenar als jugadors, i també hi ha diferències en el sistema de puntuació dels assaigs i xut a pals.

 Recordant l’origen humil del rugby lliga força equips porten a la part davantera de la samarreta una V gran. Això prové de quan les samarretes de rugby amb el coll en forma de pic eren més barates que les de coll tradicional. Al ser més assequibles molts equips de XIII anglesos les duien. Amb els anys, malgrat que el preu de la samarreta ja no depenia tant del coll de la camisa, la V s’havia convertit en un símbol i es va seguir utilitzant encara que fos estampat. Fins i tot, les fotografies oficials dels clubs i seleccions es veu els jugadors disposats en la forma d’aquesta lletra.

 Ja entrat el segle XX, el codi tretzista va arrelar a Austràlia i Nova Zelanda. Aquests dos països, juntament amb Anglaterra i en menor mesura França, lideren la popularitat d’aquest esport. Tant és així que, en la dècada dels 90 del segle passat, va entrar en escena el magnat de mitjans de comunicació Rupert Murdoch que va adquirir els drets de difusió del Rugby lliga a tot el món. Això va comportar, entre altres coses, que a Europa ha passat a ser un esport d’hivern, de setembre a maig, a un d’estiu, de febrer a octubre.

 El XIII a Catalunya nord.

 A l’estat francès no va ser fins a l’any 1933 que el rugby lliga fos conegut. Va ser per obra d’un nord català, Jean Galia, ex jugador del quinze de la USAP i de la selecció francesa. Per diferències amb la Federació Francesa de Rugby el seu club, el Club Athlétique Villenevois, va ser expulsat de les competicions. En Galia se’n va endur uns quants jugadors per una gira a Anglaterra jugant amb les normes del XIII i al tornar el seu antic club es convertí en l’Sport Athlétique Villeneuvois XIII, primer equip de rugby lliga a França. S’expandí ràpidament per tota Catalunya nord i algunes ciutats properes d’Occitània arribant, més tard, encara que amb no tanta intensitat, a cobrir quasi tot el territori francès, inclosa la capital. Però la seva progressió a França es va veure tallada de soca rel. Iniciada la Segona Guerra Mundial a la part sud de França es va instaurar el règim col·laboracionista del nazisme del Mariscal Petain, conegut com el règim de Vichy. Aquest defensava l’amateurisme de l’esport i va convertir tot el que era professional en amateur. Però uns esports determinats, entre ells el rugby XIII, van ser prohibits i els béns de les seves federacions confiscats el desembre de 1941. Els béns de la Federació de XIII van ser donats a la de XV. En aquella decisió hi va intervenir, encara que hi ha versions que ho neguen, un català ex jugador de la USAP que ocupava el càrrec de Director dels Esports del govern de Vichy, el coronel Joseph (Jep) Pascot. Costa poc imaginar que la relació a la Catalunya nord entre tretzistes i quinzistes no són festives malgrat que els anys van mitigant l’enfrontament.

 Un cop acabada la guerra, malgrat que es va anul·lar la prohibició, el XIII va fer la seva particular travessa del desert. Fins el 1991 se’l denominava oficialment “joc a tretze”. Recuperada la denominació de rugby torna a revifar-se l’interès per part de la població.

 En el 2000, dos clubs, el Sant Esteve XIII i el XIII Català, van unir els seus equips sèniors creantla Unió Tretzista Catalana(UTC) i anys més tard els Dragons Catalans. En el 2006 entren a jugar la competició més prestigiosa del tretze, l’anglesa Super League, i aquest esport torna a tenir força seguiment.

 Des de la seva primera participació a la Super League, els Dragons han millorat a cada temporada els registres anteriors llevat la passada en la què van patir un bon terrabastall. Aquesta temporada, després d’uns inicis poc prometedors, estan obtenint grans victòries i, a més, amb un gran nivell de joc. 

LA ENGAGE SUPER LEAGUE

 Aquest torneig va començar a l’any 1996. Avui dia està considerada la millor lliga d’Europa. En els seus inicis tots els clubs eren anglesos. Actualment la lliga es juga amb catorze clubs. La seva vessant de lliga professional, amb diners de les televisions i de les apostes, va donar entrada a l’any 2006 d’un equip de fora les illes, els Dragons Catalans. i, posteriorment, un club de Gal·les i s’esperen incorporacions d’altres països en el futur donat l’interès que tenen els seus gestors en estendre per Europa aquest esport.

 Es juga una lliga regular, tots contra tots, amb partits d’anada i tornada. Un cop finalitzada, els vuit primers entre a jugar els play-off, eliminatoris a partit únic però amb normativa una mica enrevessada.

 Per qüestions de retransmissions televisives, ja se sap que qui paga mana, la temporada s’inicia el mes de febrer i finalitza a l’octubre. Aquí no hi ha vacances d’estiu. Es calcula que a cada jornada hi ha 12 milions de telespectadors. Aquesta temporada, TV3, a través del seu canal d’esports, Esport3, dóna els partits que els Dragons juguen al seu estadi, el Gilbert Brutus.

 La final dels play-off, la que decideix el campió, sempre es juga al camp del Manchester United, Old Trafford.

 També es juga un altre torneig, la Carnegie Challenge Cup. A les primeres rondes hi juguen equips semi professionals d’Anglaterra i França. Fins a la quarta ronda no hi entren els clubs de la Super League. La final es juga a l’estadi de Wembley. A la temporada 2007, la segona a la competició, els Dragons van arribar a la final que, malauradament van perdre amb el Saint Helens. El partit que, com sempre, va ser presidit per la Reina d’Anglaterra i va ser transmès per TV3, encara que la senyal d’aquesta va arribar un cop s’havia acabat d’interpretar Els Segadors com a himne utilitzat per l’equip nord català.

Anuncis
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en AlRugbi, Historia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

14 respostes a Què és el Rugby lliga o Rugby XIII

 1. JC ha dit:

  Està molt bé conèixer l’origen del Rugby XIII. De fet és més maca la seva història que el joc en si. Per mi li manca l’essència del rugby que és el treball en equip, el contacte, la força del grup, la potència de la unió dels seus jugadors. L’èxit del XIII avui és el fruit de buscar un espectacle ràpid, amè i dinàmic, o sigui comercial, per aquells que no entenen de rugby. A mi m’aburreix.

  Visca el Rugby XV

 2. Guillem ha dit:

  A mi m’agraden els 2 però m’apassiona més el XIII perquè és més fluïd i dinàmic. Crec que per la promoció d’aquest esport seria bo promocionar el XIII com a porta d’entrada al rugby a casa nostra. A Catalunya la gent està acostumada a jocs ràpids (futbol, bàsquet, tennis, motor,…) per tan crec que si es potenciés guanyaria adeptes més fàcilment per la rapidesa i després alguns podrien interessar-se pel XV. A més veig positiu que sigui un esport d’estiu perquè així la gent pot gaudir d’esports d’estiu com el XIII, el tennis, etc. i no queda tot concentrat en “l’any escolar”
  Tanmateix, a mi m’agrada el rugby en general i els seus valors, que trobo tan a faltar en l’esport rei a casa nostra.
  Visca el rugby!!!!
  Guillem E.R.

 3. Ferran Vital ha dit:

  Molt bon article! Felicitats!
  Només he trobat una cosa a faltar: fer esment que als anys 90 del segle passat, el XV evolucionà cap el professionalisme, donant la raó, de facto, als tretzistes.

  Malgrat que m’agraden molt els dos codis, penso que el XV és més espectacular, i el XIII, més dinàmic. Com a davanter, m’encanten les touches i les méles. Però és ben cert que els jugadors acabem amb l’esquena feta pols dos o tres dies. Com a espectador, m’agrada veure un munt d’assajos, però no m’acaba de convènçer això dels cinc atacs per banda. Cada codi té els seus pros i els seus contres, el que convé és empènyer tots junts per la difusió i la salut d’aquest esport. Mira si ho tenen clar es furgolerus amb el furgol XI o VII o futsal. Tots a la mateixa federació!!

  Benvolguts Guillem i JC, a mi m’agrada el rugbi. Penso que pot haver-hi espai per tots dos, no cal pronunciar-se per un o l’altre, no? Per cert, el XV no és un joc lent, ni tampoc estàtic! Lent i estàtic és el futbol (excepte el del Barça de Guardiola). Els futboleros dient-nos que el rugbi és lent, i veure un partit del Madrid o de la lliga anglesa és un suplici (zerozerisme i patadón pa’ rriba, Clemente ha triomfat!). Del rollo que és la F-1, tenis o bàsquet, millor ni parlar. Si el mundial de rugbi és l’esdeveniment esportiu més vist (davant Motos, F-1, NBA, NFL, o tennis) després dels JJOO i del Mundial de futbol, serà per qulecom. Si a Catalunya del sud no triomfa, potser que ens ho fem mirar. O millor, seguim mirant com li canvien les rodes al Alguersuari, que és molt emocionant!!

  Salut i rugbi (de XIII i de XV).

 4. salva ha dit:

  Reprèn l’edició Resume Editing
  anava a fer un comentari, Peró en Ferran ja u a dit tot, Ferran MES RAO QUE UN SANT!!!!!!!!

 5. Aker-beltz ha dit:

  Me gustan los dos códigos. LLevo un montón de años con el XV y hace tres años empezamos con el XIII y me encanta jugar. En Inglaterra han jugado Wigan contra Bath, campeones de sus respectivos campeonatos, Superleague y Premiership, un partido con reglas de Union y otro con reglas de League. Es fácil imaginar quién gana, pero no diré nada por si alguno no lo ha visto.

 6. XAC ha dit:

  A mi també m’agrada més el XV que el XIII. De fet, aquest el vaig conèixer no fa gaires anys. El quinze és, per mi, molt més espectacular i amb més estratègia. El XIII d’acord que és més dinàmic, però és més fàcil trabar un partit. La regla del límit de possessió tampoc m’agrada. Sobretot quan es pot placar quasi d’immediat de passar la bimba. Ni el pacte a les melés, regla no escrita, ni l’inexistència de touches.

  Ara, el XV fa temps que té, des de la meva modesta opinió d’espectador, un problema important: l’abús dels xuts a pals a les penalitats. El rugby es juga a la mà. Veure una final de Copa del món, per dir un títol important, o del Top-14, sense un mal assaig, em toca la fibra.

  Interessant la idea apuntada pel Guillem. La dels jocs ràpids. N’hi ha per fer la tèsi!.

  I dir-li a l’Aker-beltz que desconeixia el fet dels partits jugats per Wigan i Bath. M’encataria poder-los veure. Es poden trobar per youtube? tens l’enllaç?

 7. XAC ha dit:

  M’he deixat una cosa important. Com diu el Ferran, que la gent jugui al que vulgui, però que ho faci. I esperem que un dia Catalunya sigui un país d’ovalades!. Ara que hi penso. No sé que veuré abans, el pais ovalat o la independència?

 8. XAC ha dit:

  A youtube es troben diversos talls del partit jugat al 1996. Molt interessant.!

 9. Aker-beltz ha dit:

  Si buscais “clash of the codes” os apareceran un montón de links.
  Creo que son deportes complementarios, más teniendo en cuenta que los calendarios no se pisan. Importantes selecciones de XV tienen como técnicos para preparar las defensas a entrenadores de XIII.
  Normalmente un delantero de XV verá más excitante la versión union, pero poder percutir al atacante como se hace en XIIII tambien o es

 10. XAC ha dit:

  Gracies Aker. Ja els vaig trobar ràpid. El partit sencer, no, però seguiré insistint.

  França tenia, ara no sé si el manté, un entrenador de XIII per la seva defensa per la Copa del Món del 2007. Es va notar contra NZ!

  Estem d’acord. Són absolutament compatibles. Cal, però, que siguin molt més coneguts al país. Fins que no tinguem un mínim de 10.000 llicències poca cosa farem. Cal intentar-ho i lluitar-ho!

 11. Aker-beltz ha dit:

  No sé las razones para que ya no haya campeonato aunque puedo intuir algunos factores como retalladas que afecten al presupuesto de la ACRL, y me supongo que a la fed. Catalana de Rugby no le hara gracia que sus federados jueguen a otro deporte con su seguro y poniendo ellos los árbitros. Yo creo que el coste de las fichas de la fed tendrían que ser para pagar los arbitros y los gastos de organización, pero el seguro tendría que ser cosa del club. La fed que exiga unas coberturas mínimas a los seguros pero que el jugador pueda hacer uso de ese seguro jugando a XV o a XIII. Además, si los gastos son los mismos que en otras comunidades ¿por qué tenemos la ficha más alta?
  La ACRL que se ponga las pilas y que enseñe el reglamento a futuros arbitros (a mi me da lo mismo que hagan temporada con union y luego con league) y que no dejen morir el proyecto

 12. XAC ha dit:

  Aker, el president de l’ACRL és amic meu i et confirmo que són els problemes econòmics els que han impossibilitat que hi hagués competició. Pel que fa a les llicències, el seu cost serveix, a més del manteneiment de la federació, per organitzar la competició federada i l’assegurança. Si la competició no és federada pots jugar sense llicència. Això sí, si tens una lesió has d’anar a la Seguretat Social o a la mútua privada si en tens. És com trencar-te fent un partit de costellada. Per qüestions internes de l’ACRL, àrbitres i altres, no m’hi fico, però penso que fa temps es va organitzar un curs.

  Ah! i demà diumenge pujo a Perpinyà per veure en directe als Dragons. Serà el primer cop en tota la temporada!

 13. Aker-beltz ha dit:

  Que envidia me das, yo me conformaré con verlo en Esport3

 14. Retroenllaç: El conflicte rugby XIII vs XV a Catalunya nord i l’Estat francès. L’origen | AVANT

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s