Aimé Giral: la persona i l’estadi

Els usapistes sabem que l’estadi on juga el nostre equip és l’Aimé Giral. Ara bé, sabem per què porta aquest nom? Sabem qui va ser i què va representar pel Club aquest personatge? Sabem quina cabuda té l’estadi? El nom de les seves tribunes i qui van ser els que els hi donen nom?

Esperem desvetllar algunes d’aquest preguntes.

Aimé Giral, la persona

El seu nom complet era Aimé Henri Jean Giral i va néixer a Perpinyà el 8 d’agost de 1895.

Va ser campió del Rosselló de salt de perxa, el 9 de juliol de 1911, amb el que avui sembla més propi de salt d’alçada: 2 metres 83 centímetres.

Mesos després, disputa el seu primer partit, com mig obertura,  amb el que aleshores era l’ASP, Association Sportive Perpignanaise –ancestre de l’actual USAP-, concretament l’1 de novembre del 1911. Tenis doncs, si els càlculs no em fallen, 16 anys, 3 mesos i 24 dies. Es tractava d’un amistós amb el Brive. Va sortir al segon temps  i en Plein Champ –un dels cronistes esportius més anomenats de l’època- ve dir d’ell que movia el joc amb una precisió mil·limètrica i què, malgrat la seva aparent fragilitat i joventut en tenia una concepció científica!

Però si va passar el seu nom definitivament als annals del club va ser el 3 de maig de 1914. Aquell dia es jugava la final del Campionat de França d’Excel·lència, la primera divisió, a Tolosa, al terreny Ponts Jumeaux. L’ASP la jugava amb el Stadoceste Tarbais. La història el va cridar al minut 76 de partit. Felix Barbe, el capità, va fer un assaig. L’Aimé Giral era l’encarregat de fer la transformació. Si passava l’ovalada entre els pals, es posava per davant del marcador i, amb el poc temps que mancava, era quasi segur que l’ASP esdevindria campiona. L’Aimé Giral va transformar i el partit va finalitzar 8 a 7 i l’ASP va obtenir el seu primer títol.

L’1 d’agost del mateix any esclata la Gran Guerra o també coneguda com Primera Guerra Mundial. Els directius, tècnics i jugadors van ser cridats per anar al front. A Aimé Giral el mobilitzen el 18 de desembre de 1914 i l’envien a Pézenas al 80è Regiment d’Artilleria per aprendre l’ús de les armes i el 15 d’abril del 1915 es nomenat aspirant (és un grau per anomenar als militars que estan cridats a ser oficials) i al cap de pocs dies, el 20 del mateix mes, són enviats al front.

Va ser-hi poc. Va morir el 22 de juliol.

Així es descriu el seu part de defunció:

Ambulància núm. 7/16. L’any 1915, el 22 de juliol, sent a Somme-Suippe (Marne), acta de mort d’Aimé Henri Jean Giral, aspirant del 80è Regiment d’Infanteria, 6a Companyia, immatriculat amb el número 8.365, nascut el 8 d’agots de 1895 a Perpinyà, amb domicili al carrer Grande-La Réal, número 10, solter, fill d’Henri, Laurent, Michal Giral i de Thérése Llech, mort per la França a Somme-Suippe (Marne) el 22 de juliol de 1915 a les 17 hores a causa de les ferides de guerra. De conformitat amb l’article 77 del Codi Civil, l’hem transportat i certificat la certesa de la mort. Preparada per Paul Cauvy, oficial d’administració de 2a classe, administrador de l’ambulància, Oficial de l’Estat Civil, sota la declaració de M. Felix Cazis-Lapeyrouse, lloctinent d’Estat Major de la 3a Divisió i de l’Abad Vigues, Capellà de la 32a Divisió, testimonis, que han signat després de la lectura.

Va ser ferit a la trinxera. L’ambulància que el duia a l’hospital va ser tocada per una bomba i l’Aimé Giral es ferit a l’espatlla. Inicialment, la ferida es jutjada de poc greu. No era així. El seu pulmó havia estat perforat. La ferida va esdevenir mortal.

El primer de maig del 2012, a iniciativa d’Hélene Legrais (membre de l’Académie Jean-Michael Canet) que ha escrit una novel·la amb Aimé Giral com a personatge central “Les héros perdus de Grabielle”, Premi Mediterranée-Roussillon 2012, es va descobrir una placa commemorativa al 10 del Carrer Grande La Réal de Perpinyà, per assenyalar la casa on va néixer l’esportista. La placa està a una alçada de 2 metres 83 centímetres, recordant el seu campionat de salt de perxa (visita obligada per tot usapista).

Aimé Giral, l’estadi

La USAP no sempre ha jugat a l’Aimé Giral. Aquest va ser construït el 1940. Abans l’equip perpinyanès disputava els partits a l’estadi Jean Laffon (nom del que era sots president l’any 1914) però se’l va desnonar per manca de pagament dels lloguers.

Des de la construcció s’han fet dues ampliacions, el 1998 i el 2008. Té una cabuda de 14.593 espectadors i la superfície de la gespa és de 100×66.

Les tribunes laterals porten el nom de Jep Desclaux (jugador de XIII i XV, nascut a Colliure, que va pertànyer a la USAP com a jugador i entrenador i va ser internacional amb França), amb 3.353 seients; i Jules Chevelier (primer president de l’ASP) amb 4.099 localitats.

Les de darrera pals, la que està damunt dels vestidors porta el nom de Fernand Vaquer (jugador i entrenador amb Jep Desclaux) amb 3.353 seients, i la més moderna, la Bernard Goutta (ex jugador i capità de la USAP –va jugar de 1994 a 2007-, i entrenador de 2007 a 012. També va començar jugant a XIII) on hi caben 2.050 persones.

 

Anuncis
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Historia, USAP. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Aimé Giral: la persona i l’estadi

  1. Santi, l'arlequí valencià ha dit:

    Magnífic! També al recordar que el polo color cel de la USAP es deu a la mort de fins a 7 jugadors de ‘equip a la mateixa 1a Gran Guerra si no recorde malament, donat que abans d’això la ASP jugava sencerament de blanc.

    • XAC ha dit:

      Gràcies! I tens raó amb el color blau cel. Quan es va reependre la competició, el 7 de maig de 1919, els dos clubs de Perpinyà, l’ASP i el SOP, es van fussionar creant la Union Sportive Perpignanaise adoptant el color blau cel (blau horizon) per recordar els nombrosos jugadors i tècnics, fins i tot del vicepresident Jules Laffon, a la Gran Guerra.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s